Om projektet


Här kan ni läsa mer om hur projeket kommer gå till

Syfte

SAM tillför kommunala-energiföretag samverkan med andra kollegor och innovations-drivande företag, samt nya affärsmodeller som drivs av ett kluster av företag och universitet & högskolor i teknikens framkant. 


Företagen har spetsteknik och måste i sin tur samverka med kompletterande lösningar, inom t ex IoT, sensorer och AI. Ett nytt innovations- och exportekosystem byggs i branschens exportförening Sweheat & Cooling. 

Mål och resultat

Utveckla delsystem-lösningar testa och verifiera prototyper, i samverkan med kravställande fjärrvärmebolag och företagen. Få systemmodellen utvärderad, och bekräftad av kravställarna samt forskare. 


Ta fram prototyper för alla 4 delområden i SAM modellen, och få dem verifierade, inom prediktiv tillståndsanalys, inklusive analys och beslutstöd. Prototyper med nya material, t ex kolfiber, för relining av sektioner i ledningsnät, effektstyrningsmodell för optimering av ledningsnät. 


Ta fram en prototyp som identifierar systemsvaga byggnader, kopplat till energiberäkningsprogram för åtgärder.


Samtliga klara för en testmarknadsföring och kommersialiseringsfas.

Planerat upplägg och genomförande

SAM pågår under tiden 2018 12 01 . 2021 02 28.

Skrivningen på ansökan till UDI 3 är under process. 


Digitaliserat prediktivt underhåll, med mätmetoder, sensorer och beslutsstödsystem genomförs i Helsingborg, Uppsala. 


Datorstödd totaloptimering, från produktion till kund, dess nytta och dess konsekvens i ökade belastning på distributionsnätet genomförs i Lund, och i Växjö.


Selektiva renovering med hjälp av nya material, förstudier och demo installation genomförs i Göteborg, samt flygburen termografering för att tidigt upptäcka läckor i distributionssystemet.


Visualiserade och integrerade, digitaliserade förbättringsprocesser, i samverkan mellan nätägare och fastighetsägare genomförs i Gävle med stöd från Göteborg/Helsingborg.